poniedziałek, 5 października 2015

Bananowe kluseczki z twarogu z młodym jęczmieniem i nasionami chia. BLW


Młody jęczmień i nasiona chia to od kilku sezonów modne składniki w zdrowej kuchni. Dopiero uczę się z nimi gotować. I tak jak szałwię brazylijską lubię i chętnie z nią eksperymentuję, tak zielony, młody jęczmień ciągle nie wpisuje się w mój smak. Tutaj było inaczej i nawet pierworodny zjadł bez gderania ;)

Składniki na 3 porcje:
225 g białego sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej (można pominąć, ale wtedy trzeba dać więcej ziemniaczanej)
1 jajko
1 banan
1 łyżka nasion chia
1 łyżeczka młodego jęczmienia (dla mnie bez soli nie jest zjadliwy)
szczypta soli
do podania, kwaśna śmietana i syrop klonowy
Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić na minimum pół godziny, żeby nasiona zaczęły tworzyć galaretkę. Zagotować wrzątek z odrobiną soli. Kłaść małe kluseczki. Gotować trzy minuty od wypłynięcia. Podać z kleksem śmietany i łyżką syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny :)