Błyskawiczne ciasto, do tego dobre ciasto, do tego jeszcze zdrowe ciasto. Wykorzystajcie ulubione owoce, a może sięgnijcie już po zapasy na zimę. Nie narzucam swojej wersji, namawiam do eksperymentowania ze środkiem, bo kruche ciasto jest "niedoruszenia" ;)
Spód:
100 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g amarantusa ekspandowanego z melasą
100 błyskawicznych płatków owsianych, bez glutenu
50 g mąki z ziaren amarantusa
200 g zimnego masła
100 g erytrolu lub cukru kokosowego lub nierafinowego cukru trzcinowego (ten ostatni tylko wtedy jeśli nie mamy dzieci)
2 jajka, wielkość M
2 czubate łyżki karobu lub niesłodzonego kakao
Wszystkie składniki zagnieść i chwilę schłodzić.
W tym czasie przygotować owoce lub otworzyć słoik ulubionych powideł Emotikon wink
4 bardzo dojrzałe klapsy, obrane, pokrojone w grubą kostkę
10 bardzo dojrzałych, dużych węgierek, w dużą kostkę
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki białego wina (zastąpić sokiem pomarańczowym dla dzieci)
1 łyżka Grand Marnier (pominąć dla dzieci)
Owoce przełożyć na patelnię z grubym dnem, dodać wino, likier, wanilię i dusić, na bardzo dużym ogniu, aż będą gęste. Ostudzić.
Tortownicę lub naczynie do tarty z odpinanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą porwać i wyłożyć dno. Przykryć owocami i porwać drugą część. Lekko docisnąć. Piec 35 minut. Delikatnie przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
50 g mąki z ziaren amarantusa
200 g zimnego masła
100 g erytrolu lub cukru kokosowego lub nierafinowego cukru trzcinowego (ten ostatni tylko wtedy jeśli nie mamy dzieci)
2 jajka, wielkość M
2 czubate łyżki karobu lub niesłodzonego kakao
Wszystkie składniki zagnieść i chwilę schłodzić.
W tym czasie przygotować owoce lub otworzyć słoik ulubionych powideł Emotikon wink
4 bardzo dojrzałe klapsy, obrane, pokrojone w grubą kostkę
10 bardzo dojrzałych, dużych węgierek, w dużą kostkę
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki białego wina (zastąpić sokiem pomarańczowym dla dzieci)
1 łyżka Grand Marnier (pominąć dla dzieci)
Owoce przełożyć na patelnię z grubym dnem, dodać wino, likier, wanilię i dusić, na bardzo dużym ogniu, aż będą gęste. Ostudzić.
Tortownicę lub naczynie do tarty z odpinanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą porwać i wyłożyć dno. Przykryć owocami i porwać drugą część. Lekko docisnąć. Piec 35 minut. Delikatnie przestudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny :)