Miód kolendrowy to moje ostatnie odkrycie. Jest bardzo specyficzny w smaku, ale smakuje mi dużo bardziej niż gryczany. Doskonale się sprawdza w sosach winegret. Przepis na taki sos, z imbirem, czosnkiem I olejem lnianym, na całą zimę, wkrótce. Dzisiaj zapraszam na owsiankę, która kochamy wszyscy, no może wszyscy ;)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki mleka migdałowego/wody
2 łyżki prażonego sezamu
1 łyżeczka cynamonu
miód kolendrowy
1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć)
1 słodkie jabłko lub domowy mus
Płatki zalać płynem, dodać sezam (trochę zostawić do dekoracji) I starte jabłko. Gotować, aż zacznie się robić kleista. Doprawić cynamonem i miodem kolendrowym, kiedy lekko przestygnie. Podać posypaną ziarnami sezamu.
taką owsiankę sama jadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJakich płatków używasz - górskich czy błyskawicznych?
OdpowiedzUsuńzwykłych, często bezglutenowych :)
OdpowiedzUsuńZwykłe to górskie? Bo nie wiem, które są dla Ciebie zwykłymi ;)
Usuńnie górskie I nie błyskawiczne :) na opakowaniu nie ma nic innego w nazwie; w owsiankach na pewno lepiej sie sprawdzają "cięższe" płatki czyli lepiej użyć górskich, no chyba, że wolisz "budyniową" konsystencję :)
UsuńDzięki :)
Usuń